Biga Yarımadasında Yeni Bir Canlı Türü Tanımlandı

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyeleri; Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl ODABAŞI, Doç. Dr. Mehmet Akbulut ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kebapçı tarafından Journal of Conchology dergisinde (2013, Vol. 41, No:4 527-532) yayınlanan çalışmada, Biga Yarımadası’nda daha önce tespit edilmemiş bir tatlısu salyangozunun varlığı bildirilmiştir. Çalışmaya göre, 5-6 mm boyutlarındaki salyangozun endemik bir tür olduğu da vurgulanmıştır.

Pseudobithynia genusuna ait olduğu bildirilen canlının tür ismi, Türk malakolog Prof. Dr. Mehmet Zeki YILDIRIM’a ithafen Pseudobithynia yildirimi olarak belirlenmiştir. Bu sayede Kazdağları ve çevresinden dünya literatürüne kazandırılan sucul ve endemik salyangoz tür sayısı Bythinella kazdaghensis ile birlikte ikiye yükselmiştir.