Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı, fakülte toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yücel, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Ergün ile akademik personel katıldı.

Dekan Ergün fakültenin misyonu, vizyonu, fakülteye dair akademik faaliyetleri içeren sunum gerçekleştirdi. Dekan Ergün’ün sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Yücel Acer söz aldı.

Akademik Genel Kurul Toplantıları ile akademisyenlerle bir araya gelmenin önemli olduğunu ifade eden Rektör Acer, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi akademik personeli ile bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Rektör Acer, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin akademik başarı açısından iyi fakültelerimiz arasında olduğunu da belirterek, bu durumun gurur verici olduğunu söyledi. Rektör Acer, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Fakültede yapılan fiziki işlerden ziyade, bilimsel çalışmaların ön plana çıkmış olması, üniversite ortamında en çok beklenilmesi gereken bir şey. Bütün hocalarımızın başarılarının devamını diliyoruz”.

Göreve başlayalı 10 ayı geride bıraktıklarını belirten Rektör Acer, şunları ifade etti: “Yaptığımız iş basit bir iş değil. Türkiye’de vakıf üniversiteleri de dâhil 190’ın biraz üzerinde üniversite var. Bu sayının artmasına rağmen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin esamesi azalmış diye düşünebiliriz ama her bir eğitim kurumunun yaptığı iş sıradan bir iş değil, çok ciddiye alınması gereken bir iş. Kaldı ki bizim gibi, öğrenci sayısı itibariyle Türkiye’nin 21. üniversitesi haline gelmiş, nispeten devasa bir üniversitede yapılan işler hiç sıradan işler değil. Üniversitemizde yaklaşık 2500’ün üzerinde personel çalışıyor. Hizmet aldığımız şirketlerin personelini de sayarsak bu rakam daha yüksek, 3000 yakın. 46.000’den fazla öğrencimiz bulunmakta. Dolayısıyla ne yaparsak yapalım, insanların hayatına bir şekilde etki ettiğimizin farkındayız”.      

Rektör Acer sözlerini şöyle sürdürdü:

Üniversitemizin Resmi Sitesini Başka Amaç İçin Kullanmıyoruz, Kullanmayacağız

Şunu özellikle vurgulamak isterim; günümüz iletişim çağı ama doğru bilgi enteresan bir şekilde her zamankinden daha önemli hale geldi. Normalde bilgi edinmeyi kolaylaştırması gerekirken tam tersi bir etki yaratıyor. Tabi bunun bizim mevzuatımız ve anlayışımızdaki sıkıntılarla birleştiği zaman doğru bilgiyi mumla arar hale gelmiş durumdayız. Büyük bir bilgi karmaşası ve kirliliği var. Üniversite olarak yaptığımız iş binlerce insanı ve çalışma hayatını ilgilendirdiğinden ve üniversite yönetimi olarak doğru bilgilendirmek gibi bir de görevimiz olduğundan, doğru bilgilendirme dendiğinde bizim aklımıza gelen tek kanal üniversitemizin resmi web sitesi. Burası gerçekten önemli. Bütün haberleri size doğru bir şekilde, abartmadan, çarpıtmadan ve güvenilirliğini zedelemeden yansıtan bir kanal olması gerekir. Biz ona özel önem gösteriyoruz. Resmi web sitemiz üniversitemiz içerisinde olan ve sizlerin bilmesinin faydalı olduğu haberleri sizler ve kamuoyuyla paylaştığımız doğru bir kanal. Orasını başka hiçbir amaç için kullanmıyoruz ve kullanmayacağız.

Öğrencilerimiz içinse, onlara da ulaşmak adına, üniversitemiz bir gazete çıkarmaya başladı. Tüm birimlere ulaşıyor. Öğrencilerin ulaşabileceği yerlere de konulmaya çalışılıyor. Orada da üniversitemizde ne olup bittiğini öğrencilerimizle doğru paylaşmak adına böyle bir kanal oluşturmaya çalıştık. Onun dışındakiler bizim özellikle kullanmak için gayret gösterdiğimiz şeyler değil.

Ne Ben Ne De Bir Rektör Yardımcısı Size Kadro Dağıtan Pozisyonda Olamaz

Yönetime geldiğimizde çözmemiz gereken meselelerin başında kadro meselesi vardı. Bunu en baştan hepimiz çok iyi biliyorduk. Bu çok ağır bir yüktü aslında. Kişilerin kuruma aidiyeti açısından çok önemli bir mesele bu. İnsan hak ettiğini alamadığı zaman yaradılışımız gereği demoralize oluruz. Marifet iltifata tabidir. Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüzde ise çok daha fazla yaralanır insan. Kuruma olan bağı zayıflar ve verimliliği azalır. Bu sorunun yüzde yüzünü çözebildiğimizi iddia etmeyiz ama en başta söylediğim gibi bir yılı geçecek bir süreçte ancak bu sorunu hafifletebileceğimizden bahsetmiştim. Şahsen vicdanen sorguladığım zaman bu sorunun büyük oranda 10 ay içerisinde çözüldüğünü görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Çözmemiz gereken eksikliklerin farkındayım. Bu şüphesiz ki çaba gerektiriyor. Takip edilmesi gereken bir mesele. Bu işin reklamını yapmayı hiç sevmem. Bak ben size kadro verdim noktasında asla olmamalı. Böyle bir şey hocalarımıza hakarettir. Herkesin hak ettiği şeydir bu. Yönetim sadece vesile olmuş olabilir. Zaten olması gereken bir şey bu. Yönetimdekiler bunu takip etmek için oradadır. Bunun ayrıca övünülüp insanların minnettar bırakılacağı bir noktaya getirilmesi asla söz konusu olamaz. Ne ben ne de bir Rektör Yardımcısı size bir şey dağıtan pozisyonda olamaz. Madem bu işin içerisine girdik, bu çözmemiz gereken bir yükümlülüğümüz.

Hocalarımızın Projeleri Reddedilse Dahi Destek Olmayı Sürdüreceğiz

Yönetimin ayrıca hocalarımızın önünü açması gibi bir yükümlülüğü var. Önünü açmaktan kastım, çalışmalarınızı kolaylaştıracak, destekleyecek unsurları oluşturmak. Bunu da yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yaptıklarımız gerçekten önemli. Sonuçlarını uzun vadede gösterecektir. Bu bağlamda BAP’ı esas alarak hocalarımızın proje yapmalarını teşvik etmek için özel bir sistem oluşturalım istedik. Ortaya çıkan rakamlar şimdilik mütevazi. Belki bazı hocalarımız haberdar oldu, proje hazırlamayı teşvik etmeye çalışıyoruz. Bunun için TÜBİTAK, AB ya da benzeri kuruluşlara proje sunmanın bile ödüllendirilmesi, desteklenmesi gereken bir şey olması gerektiğini önceden söylemiştik. Bununla ilgili yasal zemini oluşturmuş olduk. Özetle söylemek gerekirse, hocamızın BAP’tan kullanma hakkına sahip olduğu 1000 TL’lik destek ulusal projeleri reddedilse dahi olacak. Bu uluslararası proje ise, reddedilse dahi 2000 TL kullanma hakkı olacak. Bunu hocamız çeşitli çalışmaları için, bilimsel toplantılara katılmak için kullanabilir. Artı, proje kabul edilirse daha fazla miktar destek öngördük. Kabul edilen ulusal projeler için 2000 TL, uluslararası projeler içinde 4000 TL kullanma hakkına sahip olacak hocalarımız. Tabii ki bu rakamlar devasa değil, mütevazi rakamlar. Bunun farkındayız. Bu başlangıç. Biz üniversite olarak bunu önemsemek zorundayız ve teşvik etmek zorundayız. Öte yandan hocalarımızın bilimsel toplantılara katılması için yolluk ve yevmiye konusunda 10 aydır hiçbir teklifi geri çevirmedim. Şu günlerde üzerinde çalıştığımız husus örneğin ABD için 3000 TL bilimsel toplantı bedeli vardı. Bunlar en az %30 artacak. Sizlerin bilimsel çalışmalarının önünü açmak için böyle bir gelişim kaydettik. Gerisi hocalarımıza kalıyor, onların huzurlu bir ortamda çalışması için elimizden geleni yapacağız. Teknolojik olarak da ilerlemek zorundayız.

Kütüphanemiz Yakın Zamanda Rakamlarla Değil Kalitesiyle Adından Söz Ettirecek

Kütüphanemiz çıkan bütün kitapların otomatik olarak satın alındığı bir sisteme dönüşecek ve bundan sonra olması gereken bir üniversite kütüphanesi şeklinde çalışacak. Elektronik kaynak sayısını artırdık, aboneliklerimizi artırdık, sosyal bilimlerde biraz zayıf kalmıştık bunu da artırdık. Kütüphanemiz yakın zamanda rakamlarla değil kalitesiyle adından söz ettirecek. Öğrenci Bilgi Sistemini, üniversitemizin Bilgi İşlem Dairesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümüyle birlikte yapıyor, çok güzel bir sistem hazırlanıyor ve önümüzdeki yaz kullanmaya başlayacağız.

EBYS Sitemine Geçerek Bir Dönüşümü Gerçekleştirdik

Elektronik belge sistemine geçildi. Bu üniversitemiz adına bir dönüşümdür, hem hız hem kolaylık hem etkinlik açısından ihtiyacımız olan bir sistemdi. Yaklaşık 15 gündür her işlemi sistem üzerinden yapıyoruz ben hiç kağıt imzalamadım. Bazı aksaklıklar olabilir ilk zamanlar, bu anlamda anlayışınızı bekliyoruz.  Sistemi daha da hızlandıracak çalışmalar yapıyoruz. Maalesef bugüne dek üniversitenin bilgi işlem alt yapısına yatırım yapılmamış. Hala ihtiyaç olan çok sayıda önemli alt yapı yatırımları var ve onları gidermeye çalışıyoruz.

Kampüsümüzü Daha Güzel Hale Getirecek Projelerimiz Hayata Geçiyor

Fiziksel gelişim anlamında çalışmalarımız var. Anafartalar Kampüsümüzü yenileyeceğiz. Deniz Bilimleri Fakültesi için personel yemekhanesi, kafeteryası inşaatının ihalesi çıktı, o da bu yıl içinde başlayacak. Kampüs ortamını güzelleştirmeye yönelik projeler var, kaynakları temin edildi, kampüsümüz en kısa süre içinde daha güzel bir hale gelecek. Devletin üniversiteye vereceği yatırım bütçesinin psikolojik bir sınırı var. Normalde devlet üniversitelere 25 Milyon TL’lik derslik yapımı için para veriyorsa siz bunun önemli bir kısmını tek bir yere kullanıyorsanız, diğerlerine sıra gelmez. O anlamda bunun ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bu yıl Tıp Fakültesi Hastanesi tamamlandıktan sonra elimiz daha rahat olacak. Anafartalar Kampüsünün yenilenmesi çalışmalarının yanı sıra Ayvacık MYO’nun yeni binasının yapılması için de bütçe aldık. Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binası da bu yıl içinde bitecek. Bunların yanı sıra bazı binalarımızın da genişletilmeye ihtiyacı var. Bunları da zamanla yapacağız. Kampüsümüzde gerçekten çok güzel bir cami inşaatı var. Tamamlanmaya başladıkça aslında kendisini biraz daha gösteriyor. Bu cami, hem üniversite hem de Çanakkale için gerçekten çok önemli. Böyle bir camiye ihtiyaç var gerçekten. Caminin kaba inşaatı bu yıl içinde bitecek ama içinin yapılması ayrı bir ihale konusu. Diyanet İşleri Vakfı bunu ayrıca ihale edecek. Cami, 2017 yılı içerisinde içiyle beraber bitmiş olacak.  İlahiyat Fakültesi’nin yanında hizmete giren cami ise bir uygulama camisi olarak fakülte öğrencileri için büyük bir imkan. Bu yerleşkemizden kampüsümüze yeni bir girişin ihalesi yapıldı. Büyük bir giriş ve yol inşa edilecek. Onun finansmanı ve parası tamam. Böylece oradaki meslek yüksekokulları binasının önü de açılmış olacak.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in konuşmasının ardından Akademik Kurul Toplantısı, soru-cevap bölümüyle sona erdi.