Avlama ve İşleme Teknolojisi

Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü

Fakültemiz bünyesinde bulunan “Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü” Avlama Teknolojisi ve İşleme Teknolojisi olmak üzere 2 ana bilimdalından oluşmaktadır. Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanlığı V. Prof. Dr. Fatma ARIK ÇOLAKOĞLU tarafından yürütülen bölümümüzde 3 Profesör, 3 Doçent, 2 Yardımcı Doçent, 2 Araştırma Görevlisi Doktor ve 4 Araştırma Görevlisi’nden oluşan bir akademik kadro ile devam ettirdiğimiz eğitim kapsamında hem lisans hem de yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermekteyiz. Balıkçılık Biyolojisi, Avlama Teknolojisi, Yaş Tayini, İşleme Teknolojisi ve Mikrobiyoloji Laboratuvarlarından oluşan laboratuvar altyapısı ile bölümümüzde pek çok araştırma ve geliştirme ve uygulamalı araştırma projesi gerçekleştirilmiştir ve halen pek çok proje yürütülmektedir.

GEMİLERİMİZ

ÇOMÜ-1

Tekne Özellikleri:

Boy (m)                      : 18

Genişlik (m)               : 7,5

Yapım malzemesi      : Saç

Motor Gücü               : 285 HP Daewoo

ÇOMÜ-17

Tekne Özellikleri:

Boy (m)                      : 25

Genişlik (m)               : 9

Yapım malzemesi      : Saç

Motor Gücü               : 250 x 2/500 HP Cummins

 

Avlama Teknolojisi Anabilim Dalının çalışma konuları arasında;

 

  • Balıkçılık takımlarının seçiciliği,
  • Balıkçılık gücü tahminine ilişkin yöntemlerin geliştirilmesi,
  • Av takımlarına karşı balık davranışları,
  • Balıkçılığın ve dalış turizminin geliştirilmesine yönelik yapay resif uygulamaları,
  • Kıyı ve açık deniz balıkçılığı ile endüstriyel balıkçılık,
  • Denizlerimizdeki ve içsulardaki biyolojik çeşitlilik,
  • Ekonomik önemi olan türlerin stoklarının belirlenmesi,
  • Balıkçılık kaynaklarının korunması,
  • Avlama teknolojilerinin geliştirilmesi
  • Balıkçılık yönetimi ve av yasaklarının belirlenmesi,
  • Yapay resif uygulamaları,
  • Kooperatifçilik, balık halleri ve su ürünleri pazarlaması,
  • Yeni av araçlarının tasarımı,
  • Sportif balıkçılık,
  • Balıkçı gemileri,
  • Güverte-üstü ekipmanları yer almaktadır.

 

 
 
İşleme Teknolojisi  Anabilim Dalı akademik faaliyetler olarak eğitim faaliyetlerinin yanında, bilimsel araştırma faaliyetleri ile de gerek su ürünleri sektörüne gerek ise literatüre önemli katkılar sağlamaktadır. Bilimsel araştırmalar, kimyasal kompozisyon tespiti, soğuk muhafaza, dondurma teknolojisi, dumanlama teknolojisi, tuzlama teknolojisi, kurutma teknolojisi, marinasyon teknolojisi, paketleme teknolojisi, ürün geliştirme, kalite kontrol yöntemleri, kalite artırımı, amino grup asit ve yağ asit bileşimi ana konularında, gerek kimyasal gerekse mikrobiyolojik analizler kullanılarak sürdürülmektedir.
 

İşleme Teknolojisi Anabilim Dalının çalışma konuları arasında;

 

  • Kimyasal kompozisyon tespiti,
  • Soğuk muhafaza, dondurma teknolojisi,
  • Dumanlama teknolojisi,
  • Tuzlama teknolojisi,
  • Kurutma teknolojisi,
  • Marinasyon teknolojisi,
  • Paketleme teknolojisi,
  • Ürün geliştirme,
  • Kalite kontrol yöntemleri,
  • Kalite artırımı,
  • Amino grup asit ve yağ asit bileşimi ana konularında, gerek kimyasal gerekse mikrobiyolojik analizler kullanılarak sürdürülmektedir.