Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından düzenlenen Çanakkale’de Denizcilik ve Kabotaj Paneli Dr. Öğr. Üyesi ve ÇOMU-1 kaptanı Alkan ÖZTEKİN moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Panele; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran, Çanakkale Liman Başkanı Cüneyt Aydemir, GESTAŞ DPA sorumlusu Fatih Çetin, Çanakkale Kıyı Emniyeti Müdürü Ogün Çevik, DTO Çanakkale il temsilcisi ve DFS. AŞ. Yönetim Kurulu üyesi Hakan Kayalı, Falcon AŞ. Müdürü Kadir Kalyoncu ve çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.
Çanakkale’nin denizcilik alanındaki kamu ve özel sektörün önemli paydaşları ile Bir Devrin Battığı Yerde Denizcilik ve Kabotaj temalı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, konuşmasında, kabotaj kanunu tarihi ve denizciliğin günümüzdeki ilerleyişi hakkında bir bilgilendirme yaptı. ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur ise Çanakkale’nin denizcilik sektöründeki paydaşların önemi ve iş birliklerinden bahsederek konuşmasını 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutlayarak tamamladı.
Çanakkale Liman Başkanı Cüneyt Aydemir, denizcilikte kaliteli eğitim ve kalifiye gemi adamı konularında paylaşımlar yaparak (Filipinler örneği) ve denizcilik anlamında yeniliklere açık olmamız gerektiğinin önemini vurguladı. Çanakkale Kıyı Emniyeti Müdürü Ogün Çevik ise Çanakkale’deki deniz trafiğinin genel durumu ve tehlikelerinden bahsederek Deniz itfaiyesinin gerekliliği hususuna değinerek Mavi Vatana vurgu yaptı. DTO Çanakkale il temsilcisi ve DFS. AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kayalı ise Devletimizin Denizcilik alanındaki sağladığı kolaylıklardan bahsederek, Türk Boğazlarından geçen yabancı bandıralı gemilere daha fazla hizmet vererek ülkemize giren döviz miktarının arttırılmasına katkıda bulunduklarını ifade etti. Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran ise Çanakkale’de Sahil Güvenlik unsurlarının özverili çalışmalarından bahsetti. GESTAŞ DPA sorumlusu Fatih Çetin ise Denizci millet denizci ülke olgusuna vurgu yaparak, GESTAŞ ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi arasındaki iş birliğin geliştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Falcon AŞ. Müdürü Kadir Kalyoncu ise konuşmalarında Türk armatörlerin yabancı bayrağa kaçışına değinerek, Denizcilik Bakanlığının gerekliliğine değindi.
Etkinlik, katkı ve soruların cevaplanmasıyla Denizlerdeki egemenliğimizin simgesi 1Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı kutlanarak, Mavi Vatana selam ve Tam yol ileri! kutlama mesajları ile panel sona erdi.