Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ak'ın Yönetim Komitesinde Olduğu COST (CA20106 Deniz Buğdayı) Projesi Başlamıştır

ULVA (DENİZ MARULU): YARININ “DENİZ BUĞDAYI”, YENİLİKÇİ BİR SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODELİ

Geçtiğimiz on yılda, deniz kıyı alanlarının, alternatif sürdürülebilir gıda üretimi ve diğer değerli ürünlerin kaynağı olarak kullanılmasında artan bir ilgiye tanık olduk. COST seawheat grubu, kıyılarımızdan elde ettiğimiz geleneksel gıdaların modernize edilmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili bir arada çalışan 28 ülkeden 105 uzmanı içermektedir. Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İlknur AK’ın hem yönetim komitesi hem de çalışma grubu üyesi olarak görev aldığı CA20106 Deniz Buğdayı Projesinin ana hedefi Avrupa, Asya, Amerika ve diğer bölgelerde konuyla ilgili bilimsel ve ticari perspektifler geliştirilmesidir.

Avrupa Bilim ve Teknoloji İş birliği (COST Derneği), COST Aksiyonları olarak bilinen ve farklı bilimsel alanlarda araştırmacıların ve inavatörlerin ortak araştırma ağı oluşturmalarını sağlayan AB destekli bir program yürütmektedir.  COST programı, katılımcılarına iş ağlarını geliştirme fırsatı sunar ve yenilikçi fikirlerin ve inisiyatiflerin karşılıklı paylaşımı ile bilimsel, teknolojik ve toplumsal zorlukları ortaklaşa ele almalarına olanak tanır. Bizler, Avrupa'daki deniz yosunlarının gıda olarak kullanma potansiyelini ortaya çıkarmakla işe başlamak istiyoruz (Link).

Deniz yosunları üzerinde gerçekleştirilen önceki AB ve pan-Avrupa projelerinin başarılarına dayanarak ve Ulva (‘deniz marulu’ olarak da bilinen) cinsine ait türlerin benzersiz özelliklerinden dolayı, bu yosunları Avrupa’da yeni bir yetiştiricilik uygulamasına en uygun aday ve model organizmalar olarak belirledik.

Ulva türleri, gıda, yem, gıda bileşenleri (örneğin, protein, karbohidratlar, pigmentler, antioksidanlar), kimyasal bileşenler ve tıbbi özellikler olarak değerleri açısından kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Ulva, karada veya denizde bulunan tesislerde yetiştirilebilir. Ulva, tarım ürünlerinden metrekare başına daha fazla biyokütle üretebilir (soya fasulyesi, buğday ve mısır için sırasıyla 2.1, 4.1 ve 5.1 ton ile karşılaştırıldığında, hektar başına yılda 25-40 ton kuru ağırlık). Ayrıca, Ulva, çevresel ayak izini azaltan ve büyüyen karasal ve denizel bazlı balık yetiştiriciliği endüstrisinin sürdürülebilirliğini destekleyen ve kıyı sularında ötrofikasyonu önleyerek, ekolojik bir biyofiltre ve ekosistem destekleyicisi olarak bilinir.

Seawheat COST Eylemi, Ulva ile ilgili biyoloji, ekoloji, yetiştiricilik, mühendislik, ekonomi ve sosyal bilimlerin tüm yönlerini buluşturarak, deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik disiplinlerarası yaklaşımları bir araya getirmektedir. Bu Eylem, ileri bilim ve teknoloji işbirliklerinin gelişmesine yol açacak, kıyı ekonomilerinde iş ve istihdam fırsatları yaratacak ve toplumsal refah üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Bu COST Eylemi, gıda güvenliğine yönelik Avrupa Ufuk 2020 stratejisinde yer alan 'Toplumsal Zorluklar Önceliklerini' kapsamaktadır. Bu Eylemin uygulanması, ayrıca, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımına yönelik BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 14'e (UNSDG) katkıda bulunacaktır.